+48 236 47 00 rezerwacje@raspberrymotel.com

Jaki wybrać wilk do mięsa?

Wilk do mielenia mięsa

Wilk do mięsaKotlety mielone, sos boloński, farsze na gołąbki – to fundament polskiej kuchni. Potraw z mięsa mielonego lub z jego dodatkiem jest mnóstwo także w kuchniach innych państw. Przygotowanie dań z mięsa w warunkach nierestauracyjnych, dla kilku osób nie jest dużym wyzwaniem. Kłopot zaczyna się, kiedy zapotrzebowanie sięga kilkaset kilogramów dziennie. Najlepszym rozwiązaniem dla wielkich zakładów żywienia zbiorowego, marketów wielkopowierzchniowych oraz masarni jest wilk do mielenia mięsa.

Wilk do mięsa – istotne parametry

O tym które sprzęty zakupić, determinować powinny potrzeby – liczba przerabianego towaru w przeciągu dnia. Dla niedużej restauracji odpowiedni będzie wilk do mięsa będący typem podręcznej maszynki, jaka przerabia w ciągu 60 minut kilka kilogramów produktu. Duże jadłodajnie, i przede wszystkim sklepy, które dopełniają rozbioru części zwierzęcych na miejscu i samodzielnie mielą mięso, potrzebują maszyny o bardzo znacznej wydajności, sięgającej nawet 300 kg na godzinę.Nie bez znaczenia jest w związku z tym siła silnika oraz funkcja resetu a więc ruchu wstecznego. Mały wilk do mielenia mięsa wymaga skrupulatnego przygotowania towaru – mięso bez kości oraz skóry, podzielone na mniejsze kawałki. Wilk do mięsa przemysłowy przerabiający 25 kilogramów na 60 s zmieli duże kawałki razem ze skórą. Urządzenia o znacznej wydajności powinny zapewniać możliwość niewstrzymanej pracy przez co najmniej 45 – 60 minut. Wilk do mielenia mięsa podręczny przeważnie wymaga pauz w produkcji co kwadrans.

Zakup – ważne kwestie

Wilk do mięsaObok parametrów odnoszących się do mocy silnika, która rozstrzyga o porcji mięsa mielonego w danym czasie, należałoby skupić uwagę na materiał z którego wilk do mięsa jest skonstruowany. Decydując się na zakup lepszego, a co za tym idzie kosztownego urządzenia, należy ograniczyć opcję wyboru tylko do wilków wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, łatwych w demontażu w zakresie elementów przeznaczonych do czyszczenia. Bardzo ważną sprawą dla klientów jest rozmiar i budowa tacy podawczej. Zazwyczaj są one płaskie i niezbyt głębokie. W wielkich wilkach warto mieć tacę głęboką, która zmieści kilkadziesiąt kilogramów mięsa. Każdy poważny hurtownik sprzętu do rozdrabniania mięsa powinien posiadać w swojej standardowej ofercie montaż, przeszkolenie w aspekcie obsługi, a później serwis urządzeń – zarówno gwarancyjny jak i późniejszy.

Zobacz także: wilk do mięsa.


rootmaster

No description.Please update your profile.